Notícia

"El vot d'un alacantí val 31 vegades menys que el d'un sorià, és necessari el canvi constitucional”

Compromís-Podem-És el moment ha presentat en diversos actes aquest diumenge a Alacant les seues raons per les quals la coalició pensa que és necessari un nou acord constitucional que reforme el Senat i ho convertisca en una nova càmera territorial. “El vot d’un alacantí val 31 vegades menys que la d’un ciutadà de Sòria i 12 vegades menys que una de Terol”, ha manifestat el número 3 de la llista per al Congrés, Rubén Martínez Dalmau, professor de Dret Constitucional en la Universitat de València.

Martínez ha realitzat aquesta consideració durant la presentació en l’Agència Local de Desenvolupament de l’Ajuntament d’Alacant de la reforma constitucional que planteja És el moment. Aquest nou acord generacional passaria per garantir un nou encaix territorial que requerirà d’una reforma que afectarà inevitablement al Senat, que més que una càmera territorial funciona com una càmera provincial.

La número 1 al Senat per Alacant, Vicenta Jiménez, ha incidit en la necessitat de transformar “una cambra que és un cementeri d’elefants polítics i ens costa als ciutadans 52 milions d’euros a l’any”. La coalició proposa un senat que es constituïsca com un espai de representació autonòmica. En aquest marc, la Diputació no tindria raó de ser, per la qual cosa proposem que en el termini d’una legislatura Ajuntaments i Governs regionals assumisquen les competències que ara desenvolupen aquests ens, així com al seu personal.

Necessitat de reconèixer drets socials

“Els drets socials no estan gens protegits per la Constitució. El problema està que quan parlem de la prestació de l’atur, dret a l’habitatge la sanitat, aquests no existeixen en realitat. El seu reconomiento és únicament nominal”, ha exposat Rubén Martínez els assitents del actes celebrats a la Agència de Desevolupament Local i l’Explanada d’Espanya.

Martínez Dalmau ha incidit en la necessitat de canvi del pacte constitucional: “No pot haver-hi una constitució que no visca en el seu temps. La constitució del 78 va ser la necessària en el marc de la Transició. Però quan comença el ‘turnisme’ entre el PP i PSOE, la qual cosa havia d’haver sigut una constitució de transició resulta que cap dels dos partits en el poder l’ha volgut canviar. El problema és que la Constitució estava visca en el 78, però es va esgotar en els anys 80 i el bipartidisme la va bloquejar”.